Einamieji Genadijaus sopuliai

penktadienis, vasario 18, 2011

Kodėl gydytojai PRIEŠ vaikų ilgą maitinimą MP

Ot ir gavom pasivolioti sirgoninėj su vemti verčiančiu virusu :) Ta liga gan lengvai praėjo, užteko skysčių ir bakterijų. Nebent ten bekraustant mus iš palatos į palatą, leido susirinkti kitų virusų galimybes, bet čia jau buvo ne mūsų galioj, ginčytis ten galima, bet po visko vis tiek gauni virusą, ne tą tai kitą. Kartais net specialiai taip daro... kad pirktum daugiau vaistų :P bet šįkart juokingiausia buvo klausytis gydytojų demonstratyvios "kompetencijos", kaip negalima maitinti dvejų metų vaiko motinos pienu. Tik dar labiau mane užgrūdino elgtis taip, kaip elgiamės mūsų šeimoje (beje, ne pirmoje, ne vienintelėjė ir tokių net daugėja, neretai pasidžiaugiant, kad nepalaikom mažylių nuodelių verslo, o imamės maitinti pačios).
Drįstu paskelbti, kad tai ne joks iškrypimas ar nesąmoningas elgesys. mamos ilgai maitina vaikus (labai ilgai) įsigilinę prieš tai, ar tai tikrai naudinga, nekenksminga, ar tkrai reikalinga, kaip tai daroma, kokie įrodymai, kad pasirinkimas toks yra geras ir ar yra noras. Tos, kurios nemaitina, bijo gydytojų ir visuomenės "raiškių paaiškinimų", kodėl ji neturėtų to daryti ir dar be to, nesidomi šiuo klausimu, nes turbūt nekilo reikalas arba šeima tam nepritaria, nes "nepadoru ir negražu". Moksliška, jo? :D Kaku daryti irgi negražu, bet mes šūdų nerijam, vienok... vis tiek kakojam.
Siūliau sau ten besivoliodama su dukra po lašine pasigilinti dar smagiau. Kuri gi pusė labiau pasiruošusi ginti savo nuostatas, ar jos apskaičiuotos.

1 variantas:
"Gydytojai" (šiuo atveju gastroenterologijos skyriuje, santariškės, nepabijosiu pranešti) - Jeigu ilgai maitinsi, užaugusi dukra eis pas tave ištisai skųstis savo žentu.
Gal manė, kad iškart įtikino tokiu medicininiu tyrimu mesti maitinti turbūt :D
Ką sako mano mokslas - priskirkime šį klausimą prie ilgo maitinimo poveikio žmogaus psichologijai, ane :) Ilgai maitinami kūdikiai yra prisirišę prie motinų, kol jos maitina, vėliau, įgavę pasitikėjimo ir pritarimą visais gyvenimo klausimais tampa netgi labai savarankiški gyvenimo eigoje (žinoma, tai dar priklausys ir ne tik nuo maitinimo rūšies, dar yra šeimos moralinės nuostatos, vertybės, bet "gydytojo" paaiškinimas man labiau panašus į mano močiutės su nesėkminga žindymo patirtimi dėl to, kad reikėjo anksti grįžti į darbą pagimdžius. Močiučių patirtis gal ir gerai, bet ji visada būna individuali ir nepaveldima, ačdie ;)
2 variantas:
"Gydytojas" - tai sakai nenutrauksi? Žiūrėkite, sesele, šita motinėlė maitina savo peraugusį vaką ir dar ginčijasi, kad ir nežada baigti. Mane net azartas pagavo :D gal kada ir abejočiau, bet kai šitaip tyčiojasi... ot specialiai tęsiu darbus ir dar pasigilinsiu. Po to gavau pravardę "Geroji mamytė". Čia taip elgiasi mokslo žmonės, kaip matote...
Mano mokslas sako: jei nepavyko įtikinti kito savo Asmenine Nuomone, reikia pulti tyčiotis, prasivardžiuoti - nesubrendusio žmogaus psichologija. "gydytojai..."

3 variantas:
a) "Gydytojas-seselė" 3h nakties ateina pakeisti lašinės ir sako: "Gydytojai sako, kad maitinti galma iki vienerių, nes toliau vaikui tas pienas nebenaudingas, nes jis ne maitinasi, o žaidžia".
"Mano mokslas" iki 1m 3mėn vaikui MP yra pirmiausia pagrindinis maisto šaltinis, kieto maisto papildymas ir pan. Po šio amžiaus MP sudėtis pakinta (tyrimai atlikti) ir jame randama daugiau imuniteto tvirtinimo elementų, kitokių žarnyno brendimo ir augimo medžiagų. O žaisti vaikas pradeda vos atradęs turįs galūnes, maždaug nuo 4 mėn amželio. Pradeda pakeltom kojom maivytis žįsdamas, tapšnoti ir baksnoti, ieško kur tavo ribos. Beje, kai taip "žaidžia" su koše, iš vaiko jos neatimame visai, o pamokome, kad su maistu žaisti negalima, kodėl turi būti kitaip su MP?
b) tą pačią 3h nakties: "Juk jūs save apsunkinate, tikras vargas maitinti"
Asmeninė patirtis: abu metus - viena laimė, ne kitaip! :D Pirma, vaikas užminga be jokių vargų, supimų, kratymų, tam tikros tylos ar kitų izdivonų. Netgi veržiasi miegoti, kai tuo tarpu buteliais maitinami ir visokie kitokie vaikai elgiasi atvirkščiai ir tikrai nuvargina iki išsekimo, aš taip netekčiau kantrybės... o jei dar ir vyras nepadėtų, faking...
Kai vaikas užsimano valgyti netinkamu laiku, ne tam skirtoje vietoje (valgykloje ar namuose), kur nėra maisto šildiklių ar gaminimo reikmenų, tarkim vidur parko ar koncerte :) - šast savo "gėriu" užkiši :D
Naktį vaikas klyks, užsimano ėsti - nereikia plakti, makaluoti, šildyti, paskui vėsinti, dozuoti, nešdintis kažkur iš savo lovos ir nervuotis, vėl migdyti iš naujo - šast "gėris".
Vaikas serga, nieko neima į burną, net vandens - gyvybė jau žinot kuom palaikoma ;) mažiau ligoninių, mažiau medikamentų, mažesnis biznis farmacijai, pilnesnė mano piniginė.
Va ten motinos su koksu ir buteliukais tai vargsta... Žinoma, jos ne tokios priklausomos nuo vaiko būna, gali rūkyti ir gerti lig soties, vadalotis po karjerinius darbus su diedais, bet tai ne man vėl... Man čia jokio įtikinamo pliuso nesimato, ypač kas liečia vaiko vystymosi subtilybes ir pavyzdį, kas yra šeima.
4 variantas:
"Gydytojas": kuom remiantis jūs vadovaujatės ilgu maitinimu?
"Mano mokslas" -  PSO (Pasaulio Sveikatos Organmizacija),
"Gydytojas" - pas mus ne afrika, mėsos turim, todėl nebūtina misti natūraliai.
Oba, skėlė, ne? :D Man Afrika tikrai labiau pavyzdys būtent šiuo konkrečiu aspektu, net ir tuo atveju, jei mėsos namuose truks. Tarkim, jei taip ir nutinka :) O vakarietiški (atseit, suprask, išsilavinusių) bistro, greiti maistai, pašildomi mikrūškėse... Jie man turi būti pavyzdys??? "Gydytojas"?
Be to, "mano mokslas" dar turi įvairesnių šaltinių: t.y. Plungės miesto pediatras Kazimieras Vitkauskas (ne iš afrikos ir Lietuvai), prieraišiosios tėvystės teorija ir praktika (absoliut visas pasaulis ir individualios šeimos), žindymo specialistai (Tikrai to mokęsi, studijavę įvairių šalių mitybos principus), ir kt.
 5 variantas:
Klausimas kilo ne "medikams". Man pačiai. Mat jie su tyrimais ir medicina šioje srityje kaip matome nelabai susiję, tiksliai moksliškai nepasakė jokios tiesos. Jei jau mes taip sveikai elgiamės, kodėl susirgom - imunitetas, bla bla? 
Susirgt susirgome, bet  sunaudota mažiau lašinių, dehidracija tik vidutinė, būklė nesunki, greit pasveiko. Įdomu, kaip dar bus su kitokiom bacilom :) Tik tikiu, kad gailėtis tikrai neteks savo protingų mokslų, o ne "juk tai sunku" "juk bus tokia", "gydytojai sako...: - niekus jie man pasakė ir prajuokino eilinį sykį :P gaila tik kad išsimiegoti neleido dėl to, variotai :D
Kuo toliau, tuo daugiau atrandu medžiagos, kuri tik patvirtina mano pasirinkimą. Kad ir tie patys "gydytojai". Lyg jų reiktų klausyti kaip dievo... Pinigų plautom galvom jie, su papirktom farmacinėm reklamom - vargšai, kur jie kiš tuos savo vaistus, kai tokių mamų bus daugiau nei pusė :D